Top
Winterdip - Wat is het en hoe kom je er vanaf? - 3 Simpele tips
fade
4380
post-template-default,single,single-post,postid-4380,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Zo kom je af van een winterdip

winterdip tips

Zo kom je af van een winterdip

Heb je last van een vermoeid gevoel, heb je minder energie en voel je je een beetje down? Door de korte dagen worden we minder blootgesteld aan zonlicht, waardoor we minder lekker in ons vel zitten. Dit noemen we ook wel een winterdip of winterdepressie. Gelukkig zijn er genoeg manieren om een winterdip te voorkomen, zodat jij  vol energie de winter doorkomt.

 

Winterdip symptomen

Ruim een miljoen mensen hebben in de winter last van een winterdip of zelfs van een winterdepressie. Meestal gaat dit vanzelf weer over als de dagen langer worden en de tempratuur stijgt. Bij een winterdip heb je last van de volgende klachten:

  • een aanhoudend vermoeid gevoel ondanks veel slaap;
  • somberheid;
  • concentratieproblemen;
  • snel prikkelbaar;
  • toegenomen eetlust en vooral zin in koolhydraatrijk voedsel;
  • gewichtstoename;
  • minder behoefte aan sociale contacten.

 

Een winterdip voorkomen

Je kunt zelf een hele hoop doen om een winterdip te voorkomen of om van de klachten af te raken. Een winterdip is meestal het gevolg van een te kort aan daglicht. Het lichaam heeft daglicht nodig om cortisol aan te maken. Dit hormoon houdt ons wakker, aandachtig en zorgt dat we stressbestendig zijn. Ga in de lunchpauze naar buiten voor een korte wandeling, een half uurtje is al genoeg. Jezelf dagelijks blootstellen aan natuurlijk daglicht helpt een winterdip te voorkomen.

 

Voeding bij een winterdip

Wanneer je last hebt van een winterdip krijg je trek in koolhydraatrijk voedsel. Het gevolg hiervan is dat je aankomt, waardoor je jezelf onzekerder voelt en daardoor nog somberder. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht. Eet in de winter niet te veel koolhydraten en voldoende plantaardige en dierlijke eiwitten, oftewel: groenten, vlees en vis. Deze eiwitten zorgen ervoor dat je makkelijker cortisol aanmaakt. Echte Hollandse kost, zoals boerenkool, zit bomvol met eiwitten en gezonde antioxidanten. Blijf daarnaast genoeg drinken en laat bij voorkeur frisdrank en cafeïne houdende dranken staan. Deze drankjes geven je even energie en later een energiedip, waardoor je weer minder lekker in je vel zit.

 

Winterdip en sport

Door te bewegen maken je hersenen endorfine aan, beter bekend als het knuffelhormoon of het gelukshormoon. Sport in de winter niet alleen in de sportschool, maar plan ook een training in de buitenlucht. Stel iedere week een doel om jezelf gemotiveerd te houden. Daarnaast geeft het behalen van een doel ook een goed gevoel. Hardlopen, krachttraining, yoga en wandelen zijn prima sporten die een winterdip tegen gaan. Kies een sport die je leuk vindt, zodat je het makkelijker volhoudt.

 

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.