Top
Hoe water je helpt beter te presteren - Blog Sport & Casuals
fade
4592
post-template-default,single,single-post,postid-4592,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Hoe water je helpt beter te presteren

water drinken

Hoe water je helpt beter te presteren

Volgens het Voedingscentrum moet je minimaal 2 liter water per dag drinken. Wanneer je sport moet dit zelfs meer zijn, om het vochtverlies weer aan te vullen. Maar waarom is het belangrijk dat je voldoende water drinkt? In dit artikel beantwoorden we deze vraag en we geven tips over hoe je water lekkerder maakt.

 

Waarom heeft het lichaam water nodig

Ons lichaam bestaat voor zeventig procent uit water. Vocht is voornamelijk belangrijk bij de opname van voedingsstoffen, het transport van voedings- en afvalstoffen, het regelen van de lichaamstemperatuur en het stimuleert de hersenactiviteit. Een tekort aan vocht zorgt ervoor dat verschillende processen in je lichaam niet goed verlopen. Daarom moet je minimaal 2 liter water per dag drinken.

 

Water en sport

Tijdens iedere uitademing verlies je een beetje vocht. Wanneer je gaat sporten verlies je ook vocht via het zweet. Dit moet je aanvullen door het drinken van water. Afhankelijk van de duur en intensiteit van het sporten moet je ongeveer 1 tot 1,5 liter extra drinken. Om te voorkomen dat je tijdens het sporten uitdroogt moet je ieder kwartier 250 milliliter water drinken. Als je dit te veel in één keer vindt, kun je het ook opdelen kleinere hoeveelheden. Bijvoorbeeld iedere vijf minuten 100 milliliter water.

 

Het effect van water op bewegingen

Een goede vochtbalans zorgt ervoor dat onze hersenen signalen beter kunnen doorgeven aan de spieren. Merk je wel eens dat je na een poosje hardlopen moeite hebt om een stoepje op te komen of struikelt over kleine obstakels? Dat heeft te maken met vochttekort. Als je tijdens het sporten goed blijft drinken, kun je beter bewegen en daardoor beter presteren.

 

Hoofdpijn na het sporten

Onze hersenen bestaan voor negentig procent uit vocht. Hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door een te kort aan vocht. Het is een teken van je lichaam dat het ernstig aan het uitdrogen is. Wist je dat je lichaam 24 tot 48 uur nodig heeft om hiervan te herstellen? De effecten van uitdroging werken dus veel langer door dan je denkt.

 

Lichaamstemperatuur

Vocht regelt daarnaast de lichaamstemperatuur. Om goed te kunnen functioneren, moet de lichaamstemperatuur constant 37°C zijn. Via het zweet voert het lichaam bijvoorbeeld de warmte af. Zweten is dus niet vies, maar heel nuttig.

 

Afvoeren van afvalstoffen

Tijdens het sporten maken je spieren melkzuur aan. Deze afvalstof zorgt ervoor dat je spieren verzuren. Vocht voert de afvalstoffen af en voorkomt daardoor dat je snel verzuurt en de volgende dag spierpijn hebt. Daarnaast is vocht ook belangrijk bij de toevoer van voedingsstoffen naar je cellen, waardoor ze brandstoffen krijgen die je helpen beter te presteren.

 

Hoe weet je of je genoeg hebt gedronken

Wanneer je dorst hebt, ben je eigenlijk al te laat met drinken. Geen dorst hebben is een goed teken en een teken dat je moet blijven drinken. Ook aan je urine kun je zien of je genoeg gedronken hebt. Is je urine helder en licht, dan heb je voldoende gedronken. Is het donker geel, dan heb je te weinig gedronken.

 

Tips bij het drinken van water

Veel mensen lukt het niet om 2 liter water op een dag te drinken. Met deze tips drink je deze 2 liter zonder moeite op:

 

  1. Schenk een kan met water vol en zet deze op je bureau. Vul ieder half uur een klein glas met water. Kleine hoeveelheden water drink je makkelijker op dan wanneer je een in één keer een grote hoeveelheid moet drinken.
  2. Drink op vaste tijden. Zet desnoods je wekker om jezelf hier aan te herinneren.
  3. Neem altijd een gevuld flesje water mee.
  4. Breng variatie aan de smaak van het water (daar lees later in dit artikel meer over).
  5. Drink voor het eten altijd twee glazen water. Door van te voren water te drinken kan je maag het eten beter verteren en je zit sneller vol (win-win).

 

Drinken tijdens het sporten

De meeste sporters vinden het lastig om tijdens het sporten te drinken. Als je gaat hardlopen is het bijvoorbeeld onhandig om met een bidon in je hand te lopen. Doe dan een drinkgordel om met kleine flesjes water of gebruik een speciale running bottle. Als je dat niet fijn vindt, kun je van te voren flesjes water klaar zetten op de route. Deze gooi je nadat je ze hebt leeg gedronken weg in de eerste prullenbak die je tegenkomt. Vind je drinken tijdens het sporten niet fijn, omdat je er een klotsende buik van krijgt? Probeer dan kleine slokjes te drinken en rustig te slikken. Het lichaam kan het water hierdoor beter opnemen.

 

Maak water drinken leuk

Aan water zit niet veel smaak. Dat maakt water minder aantrekkelijk dan een glas frisdrank. Hoewel je hier ook veel vocht uit haalt, is het veel ongezonder. Er zijn allerlei manieren waarop je de smaak van het water lekkerder kunt maken, zonder dat het ongezond wordt.

 

  1. Voeg fruit toe aan het water. Bijvoorbeeld een schijfje citroen, aardbeien, komkommer, munt, enzovoort. Dit is ook lekker tijdens het sporten. Er zijn zelfs speciale infuser drinkflessen die voorkomen dat er losse stukjes fruit door het water drijven en het water er helder uit blijft zien.
  2. Koffie en thee zonder suiker of melk zijn goede vervangers voor water. Drink maximaal drie kopjes per dag, want de cafeïne onttrekt het vocht juist weer.
  3. Zelf gemaakte ice tea. Kook een liter water en laat hier twee zakjes groene thee in trekken. Laat ondertussen het water afkoelen. Als het genoeg is afgekoeld schenk je het in een kan, drinkfles of bidon. Vervolgens doe je hier drie schijfjes limoen, verse munt en een theelepel honing in. Dit laat je een nachtje in de koelkast trekken en je hebt een heerlijke gezonde ice tea.
  4. Maak een smoothie met vers fruit op waterbasis of met sojamelk. Kies voor fruit waar veel water in zit, zoals meloen, mango, aardbeien, appels, enzovoort. Een smoothie helpt je bijvoorbeeld om na het sporten de verloren vitamine en mineralen weer aan te vullen.

 

Water is dus belangrijk bij veel processen in je lichaam. Water drinken houdt je alert, je kunt beter nadenken en bewegen en het helpt je prestaties te verbeteren. Met deze tips en lekkere variaties wordt het voor jou een eitje om iedere dag 2 liter water te drinken.

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.