Top
Het geheim van een goede wandeluitrusting in de winter
fade
4319
post-template-default,single,single-post,postid-4319,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Het geheim van een goede wandeluitrusting in de winter

wandeluitrusting winter

Het geheim van een goede wandeluitrusting in de winter

Wandelen is een sport van alle seizoenen. In het voorjaar en de zomer lekker in het zonnetje, in de herfst door de bladeren en ’s winters door de sneeuw. Als je in de kou een wandeling gaat maken, is het belangrijk dat je jouw uitrusting aanpast aan de temperatuur. In dit artikel lees je welke spullen je nodig hebt tijdens jouw winterse wandeling.

 

Laagjes

In de winter moet het lichaam harder werken om op de juiste lichaamstemperatuur te blijven. De overgang van een warme huiskamer naar de koude buitenlucht maakt dat nog moeilijker. Daarom is het belangrijk dat je verschillende lagen kleding draagt. Hierdoor blijft jouw lichaam beter op temperatuur. Trek voor je naar buiten gaat drie lagen bovenkleding aan, een vochtregulerende laag, een isolerende laag en een wind- en waterdichte laag.

 

Vochtregulerende kleding

De eerste laag bestaat uit vochtregulerende kleding, zoals thermokleding. Thermokleding is gemaakt van kunststofvezels. Deze voeren het vocht af in plaats van dat ze het vasthouden. Katoen houdt het vocht juist vast. Door thermokleding te dragen heb je minder last van een nat en bezweet lichaam.

 

Isolerende kleding

De tweede laag is de isolerende laag, denk hierbij aan een trui of vest. Deze laag houdt de warmte vast en houdt jouw lichaamstemperatuur daardoor op het juiste peil. Het is belangrijk dat deze laag het vocht ook goed afvoert. Draag daarom een fleece trui of vest.

 

Water- en winddichte kleding

Wanneer het waait en regent, daalt de gevoelstemperatuur. Een water- en winddichte jas beschermt je hier tegen. Wanneer het buiten droog is en het niet waait, is een jas niet altijd nodig. Maar neem er wel altijd één mee voor de zekerheid. De jassen van Mac in a Sac zijn bijvoorbeeld makkelijk op te vouwen en mee te nemen in jouw tas.

 

Wandelbroek

Draag in de winter een lange wandelbroek die ook water- en winddicht is. Bij voorkeur eentje die ook weer snel opdroogt. Zo blijft ook jouw onderlichaam warm.

 

Wandelschoenen

Trek stevige wandelschoenen aan die jouw voeten goed ondersteunen en een goede warme voering hebben. Daarnaast is het belangrijk dat ze water- en vochtafstotend zijn. Als extraatje kun je warme inlegzolen in jouw schoenen stoppen.

 

Muts en handschoenen

De meeste warmte verlies je via het hoofd. Draag daarom een muts of een pet, zodat je de warmte vasthoudt. Om ook je handen warm te houden, is het verstandig om handschoenen te dragen. Smeer in de winter eventueel wat Vaseline op je lippen en gezicht. Hierdoor heb je minder last van een trekkerige en uitgedroogde huid na het lopen.

 

De rugzak

Een rugzak mag in nooit ontbreken bij jouw wandeluitrusting. Hierin neem je het eten en drinken mee, zodat je niet uitdroogt. Daarnaast kun je hierin ook andere handige spullen meenemen, zoals een EHBO tasje, gps en al je waardevolle spullen. Neem in de winter ook altijd een setje lampjes of een veiligheidshesje mee. Hiermee ben je in het donker ook zichtbaar voor andere weggebruikers.

 

Lees ook onze top 5 wandelgebieden 

 

Geen berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.