Top
Schaatsen op natuurijs - Tips om veilig het ijs op te gaan
fade
4463
post-template-default,single,single-post,postid-4463,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Veilig schaatsen op natuurijs

schaatsen op natuurijs

Veilig schaatsen op natuurijs

It giet oan! Of toch niet? De komende dagen dalen de temperaturen ver beneden het vriespunt en dat betekent dat je op veel plekken kunt schaatsen op natuurijs. Een Elfstedentocht zit er voorlopig nog niet in, maar mocht je binnenkort de bevroren wateren op gaan dan is veiligheid het allerbelangrijkste. Je wil natuurlijk niet onverwachts door het ijs zakken of in een wak terecht komen. Hoe je veilig op natuurijs schaatst lees je in dit artikel.

 

Meten is weten

Wanneer het ijs 6 centimeter dik is, is het dik genoeg om erop te schaatsen. Staan er veel mensen tegelijk op het ijs? Dan moet het ijs minimaal 10 cm dik zijn. De Elfstedentocht gaat pas door wanneer er 16 centimeter ijs op het water ligt. Controleer het ijs op meerdere plekken, want de dikte verschilt soms enorm!

 

De kleur

De kleur van het ijs zegt ook iets over hoe sterk het ijs is. Donker of zwart ijs is het stevigst. Als het ijs dooit krijgt het een doffe kleur, terwijl vriezend ijs glanst. Dooiend ijs is vanzelfsprekend zwakker dan ijs dat nog vriest. De kleur van het ijs zegt niets over de dikte van het ijs.

 

Veilig plekken

Schaatsen op natuurijs is niet zonder risico’s. Ondiepe plassen, sloten en ondergelopen stukken land zijn relatief gezien de veiligste plekken waar je op natuurijs kunt schaatsen. Aan schaatsen op wateren waar veel stroming is kleven meer risico’s. Denk hierbij aan diepe en grote meren, kanalen of rivieren. Door de stroming wordt het ijs van onderaf veel dunner waardoor het niet overal even dik is. Je loopt hierdoor meer risico om in een wak terecht te komen.

 

Uitrusting

Als je op natuurijs gaat schaatsen is het belangrijk dat je naast een paar schaatsen een touw en (ijs)priem meeneemt. Als je door het ijs zakt trek je hiermee jezelf of iemand anders uit het water. Trek daarnaast altijd warme kleding aan en neem voldoende eten en drinken mee. Zeker wanneer je van plan bent om een lange toertocht te schaatsen.

 

Stap dus nooit zo maar het ijs op, maar controleer eerst of het dik genoeg is. Hopelijk blijft het lang genoeg vriezen zo dat we deze winter toch nog kunnen genieten van een ouderwets rondje op natuurijs.

 

Geen berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.