Top
Sporten met warm weer - wat moet je wel en niet doen in de hitte
fade
4731
post-template-default,single,single-post,postid-4731,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Sporten met warm weer – Do’s en Don’ts

Sporten met warm weer

Sporten met warm weer – Do’s en Don’ts

Het stijgende kwik houdt jou niet tegen om toch te gaan trainen. De vakantie staat immers voor de deur en je wilt natuurlijk wel met een zo strak mogelijk lichaam over het strand paraderen. Dus terwijl iedereen ligt te luieren aan het zwembad besluit jij om jouw hardloopschoenen aan te trekken en gewoon te gaan lopen. Maar is sporten met warm weer eigenlijk wel zo verstandig?

 

Het lichaam tijdens het sporten

Tijdens het sporten produceert het lichaam warmte, wat ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur stijgt. Om de temperatuur niet te hoog te laten oplopen, geeft het lichaam de warmte af aan de omgeving. De lucht die je in- en uitademt wordt verwarmt en je produceert zweet. Het lichaam kan de geproduceerde warmte optimaal afstaan als de omgevingstemperatuur lager is dan de huidtemperatuur.

 

De bloedsomloop bij warm weer

De bloedsomloop zorgt ervoor dat de warmte die de spieren produceren naar de huid wordt gevoerd. Bij warm weer neemt de doorbloeding naar de huid extra toe. Ondertussen hebben de spieren en organen ook voldoende bloed nodig om te blijven functioneren. Hierdoor daalt de bloeddruk en heb je kans dat je flauwvalt of duizelig wordt.

 

Zweten

Het zweten zelf zorgt er niet voor dat het lichaam de warmte kwijt kan. Het verdampen van het zweet wel. Als de temperatuur en de luchtvochtigheid buiten hoog is, verdampt het zweet veel moeilijker, waardoor het lichaam de warmte niet kan afstaan aan de omgeving. Hierdoor gaat het nog meer zweet produceren en verlies je nog meer vocht, waardoor de kans op uitdroging groot is.

 

De signalen van oververhitting

Oververhitting tijdens het sporten heeft in de meeste gevallen te maken met een vocht te kort. Het lichaam heeft veel zweet geproduceerd en het verloren vocht is niet voldoende aangevuld. Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt herkennen dat je oververhit raakt. Wanneer je deze herkent, weet je dat je meteen moet stoppen met sporten.

 

Bevangen door de hitte

Oorzaak: te kort aan vocht en elektrolyten (mineralen zoals natrium, chloride, kalium, magnesium en calcium).

Symptomen: Lichaamstemperatuur is gestegen naar 38 tot 40 graden, hoofdpijn, extreem veel zweten, misselijkheid, klamme huid.

Behandeling: Stop met sporten en leg een koud kompres op je hoofd en in je nek. Vul het vocht te kort aan door te drinken en eet iets met veel zout.

 

Hittekramp

Oorzaak: Je hebt te veel vocht en elektrolyten verloren via je ademhaling en het zweet.

Symptomen: Kramp in de spieren en buikkrampen.

Behandeling: Eet iets met veel zout en voeg ORS toe aan het drinkwater.

 

Zonnesteek

Oorzaak: Het lichaam wordt te warm door de inspanning, hitte van de omgeving en uitdroging.

Symptomen: Lichaamstemperatuur loopt op tot 40 graden of hoger, hevige hoofdpijn, misselijkheid, diarree, snelle hartslag en verwarring.

Behandeling: Stop direct met sporten. Zoek een koele ruimte op en drink voldoende. Neem eventueel een lauwe douche (geen koude) of wikkel jezelf in natte doeken. Helpen deze maatregelen niet, dan is het raadzaam om naar de huisarts of spoedeisend hulp te gaan.

 

Sporten met warm weer

Wanneer je sport met warm weer is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Neem voor onderweg een bidon mee of zet van te voren flesjes water neer op de route. Voeg aan het water eventueel isotonic of ORS toe, zodat je zowel het vocht als de mineralen aanvult. Ga nooit op het heetst van de dag (tussen twaalf en drie uur) sporten. Plan de training liever vroeg in de ochtend of laat in de avond wanneer de zon onder is. Lukt het je niet om dan te trainen? Zoek dan een koele plek op zoals een sportschool met airco. Pas daarnaast de trainingsintensiteit naar beneden aan.

 

Luister tijdens het sporten altijd naar jouw lichaam. Als je de eerder genoemde signalen van oververhitting herkent, moet je stoppen en het vocht zo snel mogelijk weer aanvullen.

1Bericht
  • Sporty

    Interessant artikel! Ik heb dat een keer gedaan, hardlopen zonder genoeg vocht mee te nemen. Dat was eens en nooit meer…
    Groetjes,
    Naomi

    27 september 2017 at 11:37 Beantwoorden

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.