Top
Sporten met griep: gezond of onverstandig? Je leest het hier.
fade
4373
post-template-default,single,single-post,postid-4373,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Sporten met griep

Sporten met griep

Sporten met griep

Ben je rillerig, heb je koorts en ben je non-stop aan het hoesten en niesen? Waarschijnlijk heb je dan een griepvirus opgelopen. Niet gek, want het RIVM en het instituut Nivel hebben in Nederland een griepepidemie vastgesteld. Was je van plan om de griep uit je lijf te sporten? Blijf dan liggen, want sporten met griep is gevaarlijk!

 

Verkouden of de griep

Er is een groot verschil tussen een verkoudheid en de griep. Bij griep heb je last van koorts, rillingen, spierpijn en de verdere algehele malaise. Een verkoudheid beperkt zich vaak tot een verstopte neus en hoest- en niesbuien. Met een verkoudheid mag je daarom gewoon sporten. Wanneer je koorts of de griep hebt, is het onverstandig om te gaan sporten. Het is belangrijk om dan rust te houden en genoeg te blijven drinken. Twijfel je of het verstandig is om te gaan sporten? Doe dan de nek check: Zitten alle ziekteverschijnselen boven je nek (Loopneus, oorpijn, keelpijn, geen koorts), dan mag je gewoon sporten, maar doe het de eerste dagen wel rustig aan.

 

Sporten met griep

Heb je ook last van ziekteverschijnselen onder je nek (Koorts, spierpijn in armen en benen, kortademig)? Dan is het zeer onverstandig om te gaan trainen. Griep krijg je doordat een virus jouw lichaam is binnengedrongen. Het immuunsysteem is verzwakt en het lichaam heeft dan alle energie nodig om het virus te bestrijden en beter te worden. Dat veroorzaakt ook de koorts. Ga je sporten met griep, dan kan het virus zich verder in het lichaam verspreiden en infecties aan vitale organen veroorzaken, zoals de hartspier en de longen. Dit kan gevaarlijke hartritmestoornissen en luchtweginfecties veroorzaken. Je maakt jezelf dus nog zieker.

 

Remedie tegen griep

Heb je het griepvirus opgelopen? Dan is rust de beste remedie. Zorg dat je voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen. Bouw als je weer beter bent het sporten rustig op. Hanteer daarbij de regel dat je het dubbele aantal dagen rust moet houden van het aantal dagen dat je koorts had. Dus, bij twee dagen koorts moet je vier dagen wachten tot je mag gaan sporten.

 

De griep voorkomen

Heb je binnenkort een wedstrijd op de planning staan? Dan wil je een griepje oplopen. Met deze tips blijf je griepvrij:

  • Bedenk mond en neus tijdens het niezen of hoesten.
  • Gebruik papierenzakdoekjes in plaats van een katoenen zakdoek.
  • Was regelmatig je handen.
Geen berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.