Top
Herstellen van een blessure met een sportbrace - Pijnvrij sporten
fade
4571
post-template-default,single,single-post,postid-4571,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Herstellen van een blessure met een sportbrace

Herstellen van een blessure met een sportbrace

Een blessure is altijd vervelend. Niet alleen vanwege de pijn, maar je moet ook je trainingsschema onderbreken. Het herstel kan soms lang duren en ook klachten geven tijdens dagelijkse bezigheden. Bij veel blessures helpt het dragen van een sportbrace bij het herstel en verlicht het de pijn. Waar een sportbrace voor dient en wanneer je welke sportbrace nodig hebt, lees je in deze blog.

 

Waarvoor dient een sportbrace

Een sportbrace helpt bij het herstel na een blessure en voorkomt dat je jezelf opnieuw blesseert. Doordat de sportbrace de spieren en gewrichten ondersteunen heb je minder pijn tijdens het sporten. Daarnaast zorgt een sportbrace voor stabiliteit van het gewricht, waardoor de brace voorkomt dat je opnieuw geblesseerd raakt. Voor ieder gewricht heb je een apart type sportbrace die het gewricht op de juiste plek ondersteunt.

 

Hoelang moet je een sportbrace dragen

Hoe lang je een sportbrace moet dragen is afhankelijk van de ernst van de blessure. In de eerste fase van het herstel is het soms verstandig om de sportbrace ook naast het sporten te dragen. Wanneer je merkt dat de pijn minder wordt, verminder je ook het aantal momenten waarop je de sportbrace draagt. Om een herhaling van de blessure te voorkomen is het verstandig om de brace tijdens het sporten te blijven dragen. Een sportbrace gaat ongeveer één tot anderhalf jaar mee, daarna wordt de ondersteuning minder en is de kans op een nieuwe blessure groter. Het merk PSB is gespecialiseerd in het ontwikkelen van sportbraces. Door de hoge kwaliteit van de materialen gaat de brace langer mee.

 

Herstellen met een enkelbrace

Een verstuikte enkel is een veel voorkomende sportblessure. Doordat de enkel naar binnen of buiten klapt, rekken de enkelbanden op. In enkele gevallen kunnen de enkelbanden zelfs gescheurd zijn. Een verstuikte enkel is een vervelende blessure en de herstelperiode duurt lang. Tijdens het herstel is het belangrijk dat je blijft lopen en bewegen, zodat de spieren en gewrichten niet stijf worden en de doorbloeding op gang blijft. Een enkelbrace ondersteunt de spieren en gewrichten van de enkel. Hierdoor kun je de voet beter afwikkelen en heb je minder pijn tijdens het lopen en sporten. Een enkelbrace helpt dus bij het herstel van een verstuikte enkel, maar bevordert ook de stabiliteit en voorkomt dat je de enkel opnieuw verstuikt.

 

Kniebrace voor knieblessures

Wanneer je een blessure aan de knie hebt gebruik je een kniebrace. Bijvoorbeeld wanneer je de kruisbanden gescheurd of verrekt hebt, een slijmbeursontsteking hebt of wanneer de knie overbelast of instabiel is. Een kniebrace geeft compressie aan het gewricht en de spieren, waardoor de knie ondersteund wordt. Hierdoor heb je minder pijn en je kunt de knie beter bewegen. De brace draag je tijdens het sporten, maar wanneer je een zware blessure hebt kun je de brace ook een tijdje overdag en tijdens het slapen dragen.

 

Duimbrace ondersteunt hand en pols

Je duim gebruik je vaker dan je denkt. Pas wanneer je last hebt van duimklachten merk je hoe vaak je de duim gebuikt. Duimklachten zijn vaak te wijten aan reuma, artrose, artritis of RSI. In het dagelijks leven kunnen deze duimklachten je enorm belemmeren bij allerlei dagelijkse dingen. Een duimbrace stabiliseert en fixeert het duimgewricht, waardoor je minder pijn hebt. Hierdoor kun je de duim beter bewegen en weer normaal gebruiken.

 

Polsbrace bij langdurige polsblessures

Een polsbrace geeft ondersteuning bij het buigen en strekken van de pols. Je draagt de polsbrace wanneer je een overbelasting hebt aan het polsgewricht of wanneer je een (chronische) peesschedeontsteking hebt. Bij deze blessure zijn de pezen door overbelasting geïrriteerd geraakt. Een ontsteking aan de pezen bij de pols gaat over door de pols voldoende rust te geven. Een polsbrace zorgt ervoor dat je de pols minder belast en daardoor sneller geneest.

 

Armbrace

Bij een tennisarm zijn de pezen die aan de elleboog aanhechten ontstoken. Dit is gevolg van een overbelasting aan de onderarm door te veel rekken en strekken. Om van de klachten af te komen is het belangrijk dat je de arm veel rust geeft. Een armbrace geeft druk op de spieren van de onderarm en ondersteunt de peesaanhechting die de pijn veroorzaakt. Door deze ondersteuning verlicht de armbrace de pijn en kun je de arm beter bewegen.

 

Minder rugpijn dankzij een rugbrace

Wanneer je last hebt van lage rugklachten verlicht een rugbrace de pijn. Doordat de rugbrace de rug ondersteunt en stabiliseert heb je minder last van pijnklachten. Ook corrigeert een rugbrace je houding en verdeelt het de druk beter over de rug. Ook dit vermindert de pijn tijdens het sporten of tijdens dagelijkse bezigheden.

 

Een sportbrace helpt je sneller herstellen en voorkomt een nieuwe blessure. Hierdoor kan je snel jouw trainingsschema weer oppakken en naar je doelen werken.

 

3 Berichten
 • melanie

  Voor mij is het nu een paar jaar geleden dat ik een sportbrace ben gaan dragen. Ik negeerde de pijn en ben nu tijdens het sporten verplicht een brace te dragen. Erg balen, maar toch prettig dat ik kan blijven sporten.

  6 april 2017 at 14:07 Beantwoorden
 • Marit

  Enkele jaren een zware breuk gehad in mijn knie. Vervolgens wel meer gaan nadenken over mijn fysieke gesteldheid en hoe ik mij lichaam gebruik tijdens het sporten. Het was een flinke eye-opener, maar ik heb er van geleerd. Goed om te zien dat jullie aandacht geven aan het voorkomen van blessures. Ik vind het artikel zeer nuttig 🙂
  Liefs, Marit

  1 mei 2017 at 18:42 Beantwoorden
 • Stox

  Een goed herstel na een blessure is erg belangrijk!

  11 juli 2017 at 10:00 Beantwoorden

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.