Top
Spierpijn verhelpen: Zo kom je af van spierpijn na het sporten - 4 Tips
fade
4414
post-template-default,single,single-post,postid-4414,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Zo voorkom je spierpijn na het sporten – 4 tips

spierpijn verhelpen

Zo voorkom je spierpijn na het sporten – 4 tips

Na de feestdagen ben je meteen begonnen met het weg zweten van de extra kilo’s. Met een stevige workout ben je het nieuwe jaar begonnen, maar nu doet iedere vezel in je lichaam pijn en voel je spieren waarvan je niet wist dat je ze had. Wil je de spierpijn verhelpen? In deze blog lees je hoe je van de spierpijn afkomt én hoe je het voorkomt.

 

Wat is spierpijn?

Spierpijn krijg je na fysieke inspanning die je niet meer gewend bent of wanneer je jouw spieren te veel hebt belast. Er zijn twee vormen van spierpijn: vroege en verlate spierpijn. Vroege spierpijn krijg je tijdens of direct na de training en verlate spierpijn ontstaat 24 uur tot 48 uur na een training. Vroege spierpijn ontstaat door een opstapeling van melkzuur in de spieren en verlate spierpijn krijg je door hele kleine scheurtjes in de spier. Deze zijn niet schadelijk, maar zorgen er voor dat je sterker wordt omdat je bij het herstel extra spiervezels aanmaakt.

 

Spierpijn voorkomen

Bouw de trainingen langzaam weer op als je een tijdje niet meer hebt gesport om spierpijn te voorkomen. Als je te hard van stapel loopt is de kans groot dat je naast de spierpijn ook vervelende blessures oploopt. Start de training daarnaast altijd met een goede warming-up en sluit hem af met een cooling-down. Tijdens de warming-up breng je de bloedcirculatie op gang, waardoor het lichaam de afvalstoffen beter kan afvoeren. Bij de cooling-down voert het lichaam de laatste restjes melkzuur in de spieren weg, waardoor je spierpijn voorkomt.

 

Spierpijn verhelpen door voeding

Heb je de volgende dag toch spierpijn? Je kunt spierpijn verhelpen door je voeding aan te passen. Eiwitten zijn de bouwstenen voor sterke en gezonde spieren. Eet daarom voldoende eiwitten, maar zorg ook dat je koolhydraten binnenkrijgt. Deze geven je energie. Zorg ook dat je voldoende magnesium binnen krijgt. Magnesium helpt het lichaam herstellen en maakt de spieren minder gevoelig. Eet daarom regelmatig peulvruchten, zaden en ongebrande en ongezouten noten. Veel mensen eten niet meer na de training, maar het is juist dan belangrijk om alle voedingsstoffen weer aan te vullen. Bijvoorbeeld door een bakje magere kwark of yoghurt te eten met fruit, zodat je de eiwitten en koolhydraten weer aanvult.

 

Spierpijn verhelpen door rust

De pijnlijke spieren hebben een flinke optater gehad na de eerste workout van het jaar. Spierpijn verhelp je ook door voldoende rust te nemen. Slaap minstens 8 tot 10 uur per nacht, want ’s nachts herstelt jouw lichaam het beste. Wissel daarnaast de training af door per training andere spiergroepen te trainen. Heb je op dag één vooral je benen getraind? Train dan op dag twee je core of bovenlichaam. Dan krijgen de andere spieren voldoende rust en de tijd om te herstellen.

 

Ben jij al begonnen met sporten dit jaar en heb je nog andere tips om de spierpijn te verhelpen? Deel ze met ons in een reactie!

 

Geen berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.