Top
Waar moet je op letten bij het kopen van een hockeystick?
fade
4166
post-template-default,single,single-post,postid-4166,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Zo kies je de perfecte hockeystick

hockeystick kiezen tips

Zo kies je de perfecte hockeystick

Hockeysticks zijn er in allerlei soorten en maten. De juiste vinden is dus niet altijd even makkelijk. Om er voor te zorgen dat jij met de perfecte stick het veld op stapt, leggen we in dit artikel uit waar je allemaal op moet letten tijdens de aankoop van een nieuwe hockeystick.

 

De maat van de hockeystick bepalen

Allereerst is de lengte van de stick belangrijk. Met een te lange stick ligt de bal te ver voor je uit en pakt de tegenstander hem makkelijk van je af. Met een te korte stick sta je krom, waardoor je geen overzicht op het veld hebt. Ga met je voeten naast elkaar staan en meet vanaf de heup recht naar beneden tot de grond en deel dit getal door 2,54. De uitkomst hiervan is de lengtemaat die je nodig hebt. Of zie direct in dit handige maattabel welke maat hockeystick je nodig hebt.

maat hockeystick

 

De kromming van de stick

Een hockeystick is nooit helemaal recht, maar loopt altijd een beetje krom. De ene stick loopt net iets krommer dan de ander. Het hoogste punt van de kromming varieert van 16 mm tot 25 mm. Maar ook het punt waarop de kromming begint, is van belang. Dit beïnvloedt namelijk de manier van spelen. Er zijn drie soorten krommingen: de low/standard bow, pro bow en ultimate bow.

 

De low bow/standard bow

Bij de low bow zit het hoogste punt van de kromming op 22,5 cm van de krul. Ideaal voor beginnende en allround spelers, want je kunt er makkelijk mee slaan, flatsen en pushen en acties maken.

 

Pro bow

Bij een pro bow stick zit de kromming op 23,5 cm afstand van de krul. Deze stick is vooral geschikt voor aanvallers of aanvallende middenvelders, omdat je er makkelijk acties mee kunt maken of een liftpass of scoop mee geeft.

 

Ultimate bow

Een stick met een ultimate bow heeft de kromming onder aan de stick bij de krul zitten. De naam zegt het al, hij is extreem gebogen. Hierdoor kun je er extra goed mee liften en dribbelen en is het een ideale stick voor strafcornerspecialisten.

 

De stijfheid van de stick

Een hockeystick wordt gemaakt van drie soorten materialen:  carbon, glasfiber en aramide. De samenstelling van de materialen bepaalt hoe stijf of flexibel de stick is. Hoe meer carbon er in de stick zit, hoe stijver de stick is. Hierdoor krijgt de bal meer snelheid mee, ideaal wanneer je bijvoorbeeld een lange bal vanuit achter naar de spits wilt slaan. Glasfiber maakt de stick soepeler. Hoe meer glasfiber er in de stick zit, hoe soepeler hij is. Hierdoor verlies je slagkracht, maar maak je wel makkelijker een actie. Ideaal voor een aanvallende speler, zoals een middenvelder of aanvaller. Aramide zorgt er voor dat je de trilling in de stick minder voelt wanneer je slaat en het maakt de stick iets minder stug. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een stick die niet super stijf is, maar ook niet te flexibel. Dit wordt een allround stick genoemd. Hierdoor behoud je de slagkracht en dribbel je ook makkelijk over het veld heen.

 

Het gewicht

Naast de stijfheid van de stick bepaalt ook het gewicht hoe hard je slaat. Een medium stick weegt tussen 625 gram en 590 gram. Dit is veruit de zwaarste soort stick en wordt vaak door verdedigers gebruikt. Een light stick weegt tussen 590 gram en 550 gram. De meeste spelers spelen met deze stick, omdat hij voor iedere soort speler geschikt is. Een extra light stick weegt tussen 550 gram en 520 gram en een extra extra light stick weegt tussen 520 gram en 475 gram. Deze sticks worden vaak gebruikt door spelers die graag acties maken en door kinderen. De keuze voor een extra light of extra extra light stick is dus afhankelijk van wat jij fijn vindt, omdat ze beide voor dezelfde type speler geschikt zijn.

 

Welke stick het beste bij je past, is dus afhankelijk van jouw speelstijl, lengte en persoonlijke voorkeuren. Met de bovenstaande uitleg over de verschillende onderdelen weet je precies hoe jouw ideale stick samengesteld moet zijn.

 

Wat voor type speler ben jij en met wat voor stick speel je nu? Laat het ons weten in een reactie.

 

Geen berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.