Top
Hardlopen in het donker - Tips voor jouw veiligheid
fade
4277
post-template-default,single,single-post,postid-4277,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Hoe loop je veilig hard in het donker?

hesje val op

Hoe loop je veilig hard in het donker?

De klok is een uurtje terug gezet. Dat betekent dat je jouw hardlooprondje ’s avonds in het donker loopt. Het is belangrijk dat je dan goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. In deze blog leggen we uit waarom dat belangrijk is en hoe je er voor zorgt dat je opvalt.

 

Zichtbaarheid in het donker

Als loper ben je in het donker erg kwetsbaar. Auto’s en andere weggebruikers zien je zonder verlichting niet of laat. Wist je dat:

  1. Wanneer je donkere kleding draagt je maar tot 20 meter zichtbaar bent voor auto’s.
  2. Wanneer je lichte of heldere kleding draagt zichtbaar bent tot 50 meter.

Door reflecterende kleding of materialen te dragen, ben je tot 150 meter zichtbaar, een flink stuk meer dus. Als een auto 50 km/u rijdt heeft hij gemiddeld 26 meter nodig om te stoppen, bij 90 km/u is dat 64 meter en bij 120 km/u is dat 102 meter. Het dragen van veiligheidskleding of -armbanden is dus essentieel in het donker.

 

Opvallende hardloopkleding

Ga nooit helemaal in het zwart op pad, maar trek een hardloopshirt of –broek aan met een felle kleur en waar een reflecterende strip op zit verwerkt. De donkere kleuren van jouw kleding smelten samen met de donkere kleuren van de omgeving, waardoor je niet genoeg opvalt. Felle en reflecterende kleuren steken daarentegen af.

 

Veiligheidsarmbanden

Wanneer je veel door de bebouwde kom loopt, zijn de meeste straten verlicht. In het licht van de lantaarnpalen ben je redelijk goed zichtbaar, maar je valt nog niet voldoende op. Daarom is het belangrijk dat je reflecterende materialen draagt, zoals een reflecterende veiligheidsarmband. Deze schuif je eenvoudig om je arm en zit daardoor niet in de weg tijdens het lopen. Je hebt ook veiligheidsbanden met verlichting, zodat je nog beter opvalt.

 

Veiligheidsvestje

Buiten de bebouwde kom zijn de straten vaak niet verlicht en zijn er geen stoepen waarop je kunt lopen. Je bent hier als loper dus extra kwetsbaar. Draag daarom altijd een veiligheidshesje, hiermee vergroot je het reflecterende oppervlak en ben je beter zichtbaar. Draag daarnaast ook altijd een veiligheidsarmband met lampjes of klik een setje sportlampjes op je kleding. Hiermee val je vanaf een nog grotere afstand op.

 

Hoe rust jij jezelf uit als je in het donker gaat hardlopen? En heb je nog tips voor andere hardlopers? Deel het met ons in een reactie.

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.