Top
Hardloopschoenen advies - Het geheim van een goede hardloopschoen
fade
4425
post-template-default,single,single-post,postid-4425,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Hardloopschoenen advies: het geheim van een goede hardloopschoen

hardloopschoenen advies

Hardloopschoenen advies: het geheim van een goede hardloopschoen

Hardlopen is een onwijs populaire sport in Nederland. Steeds meer mensen ontdekken deze simpele maar effectieve manier van sporten. Want met hardlopen kun gaan wanneer je wilt en je hebt alleen een paar hardloopschoenen en sportkleding nodig. Toch is het vinden van goede hardloopschoenen voor veel lopers moeilijk. Daarom geven we in dit artikel uitgebreid hardloopschoenen advies, zodat jij kan genieten van een heerlijke run op jouw nieuwe loopschoenen.

 

Pronatie

De manier waarop je voet naar binnen kantelt heeft invloed op de manier waarop je afwikkelt. Dit heet pronatie. Hardlopers met overpronatie kantelen te veel naar binnen. Hardlopers met onderpronatie juist te weinig. Wanneer je te veel of te weinig proneert, is de kans op blessures groter. Het is daarom belangrijk dat je een schoen kiest die de manier waarop jouw voet proneert ondersteunt.

 

Supinatie

Bij hardlopers met supinatie (onderpronatie) kantelt de voet niet naar binnen, maar naar buiten. Hierdoor komt tijdens het lopen de buitenkant van de voet in een grotere hoek op de grond neer. De schokken worden daardoor grotendeels opgevangen door het onderbeen. Ook slijten de hardloopschoenen het hardst aan de buitenkant. Wanneer je supinatie hebt, is het advies om speciale supinatie hardloopschoenen of neutrale hardloopschoenen te kiezen met veel demping die de impact van de schokken bij de landing op het onderbeen verminderen.

 

Overpronatie

Bij overpronatie kantelt de voet te veel naar binnen. Tijdens het lopen komt het gewicht dan vooral op de binnenkant in plaats van op de bal van de voet. Hierdoor verlies je stabiliteit en heb je grotere kans op blessures aan het bovenbeen en de heup en knie. Bij hardlopers met overpronatie is vaak de binnenkant van de schoen versleten. Kies voor een schoen die veel stabiliteit biedt voor de hele schoen of voor schoenen met gestructureerde demping.

 

Neutrale pronatie

Hardlopers met een neutrale pronatie kunnen op bijna iedere schoen hardlopen. Je voet kantelt dan precies genoeg naar binnen. Wanneer je een neutrale pronatie hebt, slijt de zool van de schoen in een s-vorm van de hiel naar de grote teen. Het advies is om te kiezen voor hardloopschoenen met genoeg steun en demping.

 

Hardloopschoenen advies

Houd naast de manier waarop je proneert ook rekening met de ondergrond waarop je loopt. Wanneer je veel op asfalt loopt, heb je hardloopschoenen met goede demping en weinig profiel nodig. Loop je veel op zachte ondergronden (bijvoorbeeld in het bos), dan is het advies om hardloopschoenen te kiezen die veel steun geven en veel profiel hebben zoals trailschoenen.

 

Wanneer moet je hardloopschoenen vervangen

Goede hardloopschoenen gaan gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer mee. Loop je 10 km per week, dan gaan je schoenen ongeveer anderhalf tot twee jaar mee. Veel hardlopers merken dat de schoenen aan vervanging toe zijn als ze kleine pijntjes krijgen tijdens het hardlopen. Dit komt doordat de zool geen demping meer geeft en je spieren en gewrichten de schokken moeten opvangen. Wil je de pijntjes voorkomen? Check dan regelmatig de zool van de schoen. Zie je dat deze dunner wordt en veel slijtage heeft, dan is het tijd om een paar nieuwe hardloopschoenen aan te schaffen.

 

Blessures voorkomen

Wanneer je de juiste schoenen draag is de kans op blessures kleiner. Als je vaak gaat hardlopen is het belangrijk dat je goede hardloopschoenen draagt die passen bij je voeten. Dit hardloopschoenen advies helpt je om de juiste keuze te maken. In onze online hardloopwinkel vind je meer dan 380 verschillende hardloopschoenen, die je eenvoudig sorteert op het type pronatie. Hierdoor weet je zeker dat je de schoen koopt die bij je past.

 

Geen berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.