Top
Nieuwe trend: rolschaatsen door de stad of in een rollerdisco
fade
4545
post-template-default,single,single-post,postid-4545,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

De comeback van de rolschaats

rolschaatsen

De comeback van de rolschaats

De rolschaats was vanaf de sixties niet uit het straatbeeld weg te denken. Vanaf de jaren 90 stapte iedereen over op de bekende inline skate. Toch wint de rolschaats langzaam weer aan populariteit. Dankzij de stoere chicks van het roller derby en de trendy retro indoorrolschaatsbanen die als paddenstoelen uit de grond schieten is het weer cool om een paar rolschaatsen onder te binden. Maar wat maakt rolschaatsen zo leuk? We leggen het uit in dit artikel.

 

Rolschaatsen

De rolschaats is de voorloper van de inline skate. De klassieke schoen lijkt op die van een kunstschaats, maar tegenwoordig zie je ook veel rolschaatsen met een sneaker look of een hardboot schoen. Rolschaatsen hebben twee wielen aan de achterkant en aan de voorkant ook twee wielen en een remblokje. Doordat de wielen niet achter elkaar, maar naast elkaar staan heb je meer stabiliteit en maak je minder snelheid dan op een inline skate. Daarom kiezen veel volwassenen liever voor een paar rolschaatsen dan voor een paar inline skates.

 

Roller derby

Roller derby is een sport die vooral in Amerika wordt beoefend. In Nederland is de sport in opkomst en zijn er steeds meer roller derbyteams. Een roller derby wordt gespeeld met twee teams op een ovale, platte rolschaatsbaan. Een roller derbyteam bestaat uit vier blockers en één jammer. De jammer van het team kan punten scoren door de blockers van de tegenstander te passeren. De blockers moeten dit proberen te voorkomen door de jammer van de tegenstander vast te grijpen of omver te duwen. Tegelijkertijd moeten ze hun eigen jammer de groep laten passeren. Het team dat aan het einde de meeste punten heeft, is de winnaar.

 

Rolschaatsen als workout

Sta je niet heel zeker op een paar inline skates, dan zijn rolschaatsen een goed alternatief. Hoewel je minder snelheid maakt op rolschaatsen dan op inline skates, leg je er wel makkelijk lange afstanden mee af en verbrand je er veel calorieën mee. Tijdens het rolschaatsen belast je de spieren en gewrichten minder, waardoor een training op rolschaatsen ook een goed alternatief is wanneer je een kleine blessure hebt.

 

Recreatief rolschaatsen

Op steeds meer plekken in Nederland openen indoorrolschaatsbanen hun deuren. Deze banen hebben een groovy jaren 70 stijl waar ook regelmatig een rollerdisco wordt gegeven of waar je gewoon vrij kunt rolschaatsen met vrienden of vriendinnen. Een indoorrolschaatsbaan is een leuke laagdrempelige plek waar je het rolschaats helemaal kunt (her)ontdekken.

 

Waar moet je op letten bij de aankoop

Bij de aankoop van rolschaatsen is het belangrijk dat de schoen goed rondom de voet aansluit. De schoen mag niet te groot zijn, want dat veroorzaak blaren. Een te kleine schoen gaat juist knellen en veroorzaakt een tintelende voet. De wielen van de rolschaats hebben veel invloed op het rolgemak. Het rolgemak is afhankelijk van de hardheid van de wielen. Hoe harder het wiel is, hoe minder rolweerstand je hebt en hoe meer snelheid je kunt maken. Een wiel met een hoge hardheid geeft minder demping dan een zachter wiel. De hardheid begint op 74A en loopt op tot 90A, waarbij de A staat voor de durometer. Op recreatiefniveau is een hardheid tussen 78A en 82A voldoende.

 

Bescherming

Doordat de wielen niet in lijn staan, maar naast elkaar zijn geplaatst sta je een stuk stabieler op een rolschaats dan op een inline skate. Toch is het belangrijk dat je bescherming draagt. Mocht je vallen, dan is de kans dat je vervelende blessures oploopt kleiner. Draag daarom altijd polsbeschermers, elleboogbeschermers, kniebeschermers en eventueel een skatehelm.

 

Heb jij het rolschaatsen al ontdekt of ben je er net mee begonnen? Deel jouw ervaring en de reden waarom jij rolschaatsen leuk vind in een reactie en maak andere net zo enthousiast!

 

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.