Top
Goede voornemens: Zo ga jij ze dit jaar volhouden - 7 Tips
fade
4400
post-template-default,single,single-post,postid-4400,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Goede voornemens: Zo houd je ze vol

goede voornemens

Goede voornemens: Zo houd je ze vol

Vlak nadat de champagne is ontkurkt en het vuurwerk de lucht in knalt, vraagt een van je vrienden wat jouw goede voornemens van dit jaar zijn. Vorig jaar kreeg je rond hetzelfde tijdstip dezelfde vraag en toen somde je vol goede moed een hele lijst op. Een jaar later is er eigenlijk niets van terecht gekomen, waardoor dezelfde goede voornemens ook dit jaar weer op jouw lijstje staan. Maar dit jaar gaat het je lukken, want met de tips uit dit artikel wordt het nieuwe jaar voor jou één groot hoogtepunt.

 

Goede voornemens

In 2016 had 83% van de Nederlanders goede voornemens. De meest voorkomende goede voornemens waren: afvallen, stoppen met roken, meer sporten en meer tijd doorbrengen met familie of vrienden. Slechts 17% van alle mensen bereikte in 2016 daadwerkelijk het gestelde doel. Een hele grote groep haakte dus ergens in het jaar af en bereikte daardoor niet wat zichzelf hadden voorgenomen. Had jij vorig jaar ook een doel en heb je dat niet gehaald? Geen zorgen, een nieuw jaar betekent een nieuwe ronde en nieuwe kansen. Dit jaar ga jij het wel volhouden en wij vertellen je hoe.

 

Goede voornemens volhouden

In de eerste weken van het nieuwe jaar gaat het je nog allemaal makkelijk af. Vol goede moed en ultra gemotiveerd ga je van start. Maar hoe langer het jaar duurt, hoe moeilijker het wordt om jezelf naar de sportschool te slepen, dat bakje chips te laten staan of die sigaret niet op te steken en je bent ook vergeten om die ene vriendin terug te bellen. Veel mensen houden hun goede voornemens niet vol, omdat ze een te vaag doel hebben gesteld, alleen lange termijn hebben gepland en zichzelf te veel druk opleggen, want die extra kilo móét er af. Door anders te denken en je doelen anders te plannen lukt het je om in 2017 jouw doel te bereiken.

 

Stel een doel

Goede voornemens zijn eigenlijk al een doel, maar meestal zijn ze te vaag omschreven. ‘Ik wil afvallen’ is een nog al vaag omschreven doel. Stel jezelf een doel door vast te stellen hoeveel je wilt afvallen. Of als je meer wilt sporten, hoeveel vaker je dan wilt gaan. En voor het vaker bezoeken van familie of vrienden: bedenk wie je vaker wilt bezoeken. Hierdoor wordt het doel concreter en weet je waar je naartoe wilt werken. Stoppen met roken is trouwens het meest concrete doel: stoppen is stoppen, daar zit niets tussen.

 

Doelen plannen

Goede voornemens gelden vaak voor een heel jaar en een jaar is lang. Hak het jaar daarom in kleine stukjes en plan voor ieder stuk een doel. Als je dit jaar vijf kilo wilt afvallen, is dat het doel voor het hele jaar. Stel voor de korte termijn het doel dat je iedere week een halve kilo wilt afvallen. Hierdoor houd je het voor jezelf overzichtelijk. Dit geldt ook voor als je meer wilt sporten. Plan iedere week in hoe vaak je wilt gaan sporten. Om het stoppen met roken vol te houden, is het makkelijker om jezelf iedere dag een doel op te leggen. Bijvoorbeeld: vandaag rook ik niet en herhaal dat dan 365 keer. Of maak gebruik van een eetschema voor het afvallen, zodat je voor de hele week je maaltijden vooruit kunt plannen.

 

Combineer (Of juist niet)

Heb je meerdere goede voornemens voor 2017 gesteld? Heel goed! Veel goede voornemens kan je namelijk prima met elkaar combineren. Zo gaan afvallen en meer sporten hand in hand met elkaar samen, maar ook meer tijd en aandacht besteden aan familie en vrienden gaat ook prima samen met het doel om vaker te sporten. Schrijf je bijvoorbeeld samen met een vriend, vriendin of familielid in voor een groepsles bij de sportschool. Of start samen met afvallen of met stoppen met roken. Door samen aan een doel te beginnen houd je elkaar gemotiveerd. Goede voornemens als stoppen met roken en afvallen gaan trouwens iets minder goed samen. Mensen die stoppen met roken ervaren meer stress. Als je jezelf dan ook nog de druk oplegt om af te vallen, is de kans groot dat je beide doelen niet haalt. Probeer deze doelen dan stap voor stap te doen. Stop eerst met roken en start daarna met afvallen of andersom.

 

Niet omdat het moet

Veel mensen verliezen gedurende het jaar hun motivatie, omdat het denkpatroon verkeerd is. Ze móéten van zichzelf afvallen, stoppen met roken of meer te sporten. Als je iets echt wilt, is het makkelijker om het vol te houden. Bedenk dus goed of jouw goede voornemen iets is wat je echt wilt of omdat het een hype is om chiazaad te eten en #fitgirl te zijn. Als de wil vanuit jezelf komt, is de kans groter dat je slaagt.

 

Beloon jezelf

Vergeet jezelf niet te belonen. Als je jezelf af te en toe een beetje verwent, houd je jouw goede voornemens ook makkelijker vol. Spaar bijvoorbeeld het geld dat je normaal uitgeeft aan sigaretten en ga er van op vakantie of koop er iets leuks van. Als je ziet hoeveel geld je bespaart door niet te roken, is het makkelijker om dat pakje sigaretten bij de benzinepomp niet te kopen. Jezelf af en toe belonen houdt je gemotiveerd en maakt het hele proces een stuk leuker.

 

Met deze tips kan jij met een gerust hart jouw voornemens op tafel gooien als de champagne wordt ingeschonken. En aan het eind van het nieuwe jaar vertel jij vol trots hoe jij jouw doelen hebt bereikt. Zet de champagne dus maar vast koud!

 

Is jouw goede voornemen om dit jaar meer te sporten of af te vallen? Scoor dan in onze online sportwinkel alvast jouw sportoutfit met mega veel korting!

 

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.