Top
Hoe vind je deze winter de perfecte schaats? - Winterpret
fade
4296
post-template-default,single,single-post,postid-4296,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Zo rijd je deze winter geen scheve schaats

Schaatsen kopen tips

Zo rijd je deze winter geen scheve schaats

Nederland is een echt schaatsland. Zodra de temperaturen onder het nulpunt dalen krijgen we massaal de Elfstedenkoorts en halen we de schaatsen uit het vet. We schaatsen het liefst de hele winter op natuurijs, maar helaas laat het weer dat niet altijd toe. Dat weerhoudt ons er niet van om toch de schaatsen onder te binden, want er zijn genoeg indoorschaatsbanen in het hele land. Ben jij nog op zoek naar nieuwe schaatsen? Lees dan hier hoe je deze winter geen scheve schaats rijdt.

 

Soorten schaatsen

Er zijn vier soorten schaatsen: norenschaatsen, kunstschaatsen, ijshockeyschaatsen en glij-ijzers. Deze typen schaatsen hebben verschillende eigenschappen, waardoor ze geschikt zijn voor één van de verschillende disciplines binnen de sport. Zo worden noren voor het langebaanschaatsen gebruikt, kunstschaatsen voor het kunstrijden en ijshockeyschaatsen logischerwijs voor het ijshockey. Glij-ijzers worden door kinderen gebruikt die net leren schaatsen.

 

Norenschaatsen

Norenschaatsen hebben een extra lang ijzer waarmee je veel snelheid kunt maken. Noren zijn weer onder te verdelen in twee soorten: hoge noren en lage noren. Hoge noren worden met name door zeer ervaren wedstrijdschaatsers gebruikt. Je staat hiermee 3 cm hoger op het ijs waardoor je meer kunt hangen in de bochten zodat je je snelheid behoudt. Recreanten en toerschaatsers rijden op lage noren. Ze geven meer stabiliteit aan de voet en zijn daardoor ook zeer geschikt voor beginnende langeafstandsschaatsers.

 

Kunstschaatsen

Het ijzer van de kunstschaats is hol geslepen en heeft zaagvormige tanden aan de voorkant. Hiermee maak je sprongen en pirouettes. Daarnaast is het ijzer korter dan die van noren waardoor de kunstschaats wendbaar is. Ze zijn herkenbaar aan de leren elegante schoen, maar heeft steeds vaker ook een semi-softboot of hardboot schoen.

 

IJshockeyschaatsen

Bij de sport ijshockey is het belangrijk dat de schaats wendbaar is en dat je er veel snelheid op kunt maken. Daarom hebben ijshockeyschaatsen een kort en hol geslepen ijzer met een ronde punt zonder tanden. De kunststof semi-softboot of hardboot schoot is stevig genoeg om de klappen op te vangen en beschermt de voet daardoor tegen blessures.

 

Glij-ijzers

Kinderen leren het beste schaatsen op glij-ijzers.  De dubbele schaats geeft ze stabiliteit zodat ze op een veilige manier wennen aan het glibberige ijs. Je bindt ze eenvoudig om de schoen met stevige bandjes. Glij-ijzers zijn in maat verstelbaar en groeien met met de voeten van je kind. Ook handig oudere of jongere broertjes of zusje leren schaatsen.

 

Soort schoen

Schaatsen hebben verschillende soorten schoenen: een softboot, semi-softboot of een hardboot schoen. Het verschil tussen deze schoenen zit hem met name in het ondersteuning van de voet. Hieronder lees je meer over de verschillende typen.

 

Softboot

Softboot schaatsen hebben een zachte schoen en geven je daardoor meer bewegingsvrijheid. Hierdoor kun je beter diepzitten, maar heb je minder steun aan je voeten. Softboots zijn gemaakt van nylon, polyester of mesh. Dit type schoen zie je vaak terug bij geoefende lange afstandsschaatsers en kunstrijders.

 

Semi-softboot

Een semi-softboot heeft een harde buitenschoen, meestal gemaakt van kunststof. Hij heeft een aparte, vaste binnenschoen. De semi-softboot schoen geeft meer steun aan de voeten dan een softboot schoen, maar geeft nog wel voldoende bewegingsvrijheid. Dit type schaats wordt vooral door recreanten gebruikt.

 

Hardboot

Een hardboot schoen is uit één stuk kunststof gegoten. Hierdoor geeft hij extra veel stevigheid aan de voet en vangt hij eventuele klappen beter op. Daarom zie je dit type schoen veel terug bij ijshockeyschaatsen.

 

De schoenmaat van een schaats bepalen

Koop een schaats nooit te groot of te klein. Een te grote schoen gaat schuiven waardoor hij blaren veroorzaakt. Een te kleine schoen knelt de voet af wat een tintelende of slapende voet veroorzaakt. Kies daarom minimaal voor schaatsen met dezelfde schoenmaat als die van een normale schoen. Voor groeiende kindervoeten is een verstelbare schaats de beste oplossing. Schaats je met dikke sokken? Zorg dan dat je de schaats ook past terwijl je deze sokken draagt.

 

Jouw perfecte schaats

Met de tips uit dit artikel kan jij nu de juiste schaatsen kopen waarmee je deze winter soepel en comfortabel over het ijs glijdt. En als Moeder Natuur het toelaat, schaatsen we deze winter ook nog op natuurijs.

 

Geen berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.