Top
Warming-up en cooling-down oefeningen - Voorkom blessures
fade
4132
post-template-default,single,single-post,postid-4132,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Voorkom blessures: de beste warming-up en cooling-down oefeningen

warming-up en cooling-down

Voorkom blessures: de beste warming-up en cooling-down oefeningen

Om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je een goede warming-up doet voor je begint aan dagelijkse jouw workout. Het maakt jouw spieren na een lange dag op kantoor los en minder stram. Je start daarom een stuk soepeler. Sluit jouw workout altijd af met een goede cooling-down, zodat het lichaam beter herstelt.

 

Waarom zijn een warming-up en cooling-down belangrijk?

Tijdens de warming-up stimuleer je de bloedsomloop, waardoor koude en stijve spieren beter doorbloed raken. Hoe meer bloed er door jouw spieren loopt, hoe beter de zuurstof en energie wordt opgenomen. Ook worden de afvalstoffen beter afgevoerd, waardoor de kans op spierpijn en blessures kleiner wordt.

Een goede cooling-down zorgt ervoor dat jouw lichaam beter herstelt. Jouw hartslag en bloeddruk gaan omlaag, waardoor de bloedcirculatie herstelt en er meer bloed naar andere lichaamsdelen gaat. De cooling-down verbetert de afvoer van afvalstoffen, zoals melkzuur. Melkzuur geeft het verzuurde gevoel in je spieren. Als dit niet goed wordt afgevoerd kan er een ontsteking in de spier ontstaan.

 

Warming-up oefeningen

Start met 3 tot 4 minuten rustig dribbelen. Hiermee activeer je als het ware jouw spieren. Start na het dribbelen met een armzwaai. Dit kun je ook doen tijdens het dribbelen of terwijl je huppelt. Stap daarna met je linkervoet naar voren en zorg dat de rechter hak niet van de vloer los komt en de rechterknie gestrekt blijft. Verplaats je lichaamsgewicht naar voren en buig jouw linkerknie tot dat je rek in je rechter kuit voelt. Houd de positie ongeveer 20 seconden vast en wissel daarna af met links.

Pak daarna je rechtervoet vast en buig het been richting je billen. Houd deze positie 20 seconden vast en wissel daarna af met links.

Zet beide voeten weer dicht naast elkaar en buig net zo lang naar voren tot je rek voelt op je hamstrings. Houd de positie 20 seconden vast en herhaal dit een aantal keer. Je kunt ook een variatie op deze oefening doen door het rechterbeen over het linkerbeen te kruisen en andersom. Schud na het rekken nog even los en je bent klaar voor jouw workout!

 

Cooling-down oefeningen

Stop na het hardlopen niet meteen met bewegen, maar wandel of dribbel 2 minuten uit. Hierdoor wordt jouw hartslag langzaam lager. Herhaal daarna de rekoefeningen die je bij warming-up hebt gedaan. Wacht niet te lang met douchen. Het zweet op je lichaam kan er voor zorgen dat je kou pakt. Wissel de douche af met warm en koud water. Dit bevordert de bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen.

 

Stay hydraded

Waarschijnlijk is dit niet nieuw voor je, maar drink goed voor, tijdens en na je workout. Door water te drinken vul je het vochtverlies aan. Door het zweten verlies je niet alleen vocht, maar ook mineralen. Een te kort aan vocht en mineralen kan kramp veroorzaken en vermindert je motoriek, waardoor je bijvoorbeeld sneller struikelt over een stoeprandje of takken. Ga je langer dan een uur hardlopen, neem dan ook een bidon met sportdrank mee.

 

Wat is jouw ultieme warming-up of cooling-down? Laat en reactie achter een deel het met ons. Of deel dit bericht op Facebook, Twitter en Instagram.

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.