Top
Dauwtrappen met Hemelvaart - Waar, wanneer een waarom
fade
4676
post-template-default,single,single-post,postid-4676,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Dauwtrappen met hemelvaart

Dauwtrappen met Hemelvaartsdag

Dauwtrappen met hemelvaart

Dauwtrappen is een eeuwenoude traditie rond Hemelvaart. Terwijl de flora en fauna langzaam ontwaken en de dauw als een deken over het gras ligt, wandel je in alle vroegte door de natuur. Een traditie die vooral in het oosten van het land en in Noord-Holland nog in stand wordt gehouden, maar ook in de rest van Nederland zijn er genoeg plekken waar je kunt dauwtrappen. Lees hier wat dauwtrappen is, waar je met Hemelvaartsdag kunt dauwtrappen en hoe je jezelf moet voorbereiden.

 

Wat is dauwtrappen

Hoe oud de traditie is, is niet bekend. Waarschijnlijk gaat het dauwtrappen terug tot aan Germaanse tijd. Het dauwtrappen had in die tijd niets te maken met Hemelvaart en de wederopstanding van Jezus, maar de mensen geloofde dat de dauw dan een genezende kracht had. Door al zingend met hun blotevoeten op de dauw te dansen (trappen op het dauw) zou het een zuiverende werking hebben. De Germanen vierde tijdens het dansen en zingen de kracht van het dauw en het begin van de lente. Het trappen op de dauw stond namelijk ook symbool voor het heropleven van de natuur.

 

Dauwtrappen nu

In de Germaanse tijd stonden de mensen om drie uur ’s nachts op voor het dauwtrappen. Tegenwoordig is dat niet meer zo extreem vroeg. De meeste dauwtrappers starten tussen vijf en zes uur ’s ochtends. Ook heeft het dansen plaatsgemaakt voor een wandeling of fietstocht. Niet op blote voeten, maar met stevige wandelschoenen. Met name in Oost-Nederland en in Noord-Holland worden er met Hemelvaart veel dauwtraptochten georganiseerd.

 

Waar kun je dauwtrappen

Dauwtrappen kan je overal. Er worden door het hele land verschillende dauwtraptochten georganiseerd, maar je kunt ook zelf de natuur in trekken. Wil je met een georganiseerde tocht mee? Staatsbosbeheer en Natuurmomenten organiseren verschillende tochten waar je met een gids op pad gaat om de natuur te zien ontwaken. Ook leuk voor de kids!

 

Weersverwachting

De weersvoorspellingen voor Hemelvaartsdag zien er rooskleurig uit. In de ochtend is het lekker koel en ’s middags loopt te temperatuur op tot 24 graden. Omdat het ’s avonds en ’s nachts nog flink afkoelt is de kans groot dat je tijdens het dauwtrappen ook echt door de dauw loopt.

 

Weersvoorspelling hemelvaart

Bron: weeronline

 

De perfecte uitrusting voor het dauwtrappen

Tijdens het dauwtrappen worden er flink wat kilometers gewandeld. Daarom komt een comfortabele wandeluitrusting goed van pas. Het belangrijkste onderdeel van de uitrusting zijn een paar stevige wandelschoenen. Deze ondersteunen jouw voeten en geven je grip op de ietwat natte ondergrond. Omdat het in de ochtend nog fris is, doe je er ook verstandig aan om een lichtgewicht jack over een T-shirt aan te trekken. Trek daarnaast een wandelbroek aan met afritsbare pijpen. Komt het zonnetje door? Dan stop je het jack en de broekspijpen in jouw rugzak waar je ook wat te eten en een bidon met water in bewaart. Neem daarnaast een thermosbeker met wat koffie mee en maak onderweg een korte stop om onder het genot van een bakje koffie te genieten van ontwakende natuur.

 

Voor het dauwtrappen moet je dus vroeg op, maar het mistige en daardoor mystieke landschap maakt het zeker de moeite waard. Ben jij een ervaren dauwtrapper en sta jij donderdag voor dag en dauw op? Laat het ons weten en deel jouw tips in een reactie.

 

Geen berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.