Top
Wat iedereen zou moeten weten over skates
fade
4607
post-template-default,single,single-post,postid-4607,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Wat iedereen zou moeten weten over skates

Aankoopadvies skates

Wat iedereen zou moeten weten over skates

Ben je van plan om een paar nieuwe skates aan te schaffen? Dan zijn er een aantal essentiële dingen die je moet weten. Bijvoorbeeld wat voor type skates je nodig hebt, welke wielen bij jou manier van skaten passen en welke bescherming je nodig hebt. Als je dan de perfecte skates hebt gevonden gelden er ook nog een aantal belangrijke verkeersregels waar je je aan moet houden. Wil je hier meer over weten? In dit artikel rollen we door alle ins en outs van de skate.

 

Type skates

Er zijn drie type skates: stunt/aggressive skates, freestyle skates en recreatieve skate. Deze drie types vragen alle drie om een andere manier van skaten. Zo worden stunt/aggressive skates gebruikt om trucs te doen op ramps in het skatepark. Freestyle skates zijn wendbaar en je haalt er hoge snelheden mee. Dit type skate zit tussen de stunt/aggressive en recreatieve skate in. Recreatieve skates zijn minder wendbaar dan freestyle skates, maar je behaalt er wel hoge snelheden mee. Skate jij graag een rondje door het park of door de stad? Kies dan voor freestyle skates of recreatieve skates.

 

Inline skates

Inline skates hebben vier wielen en zijn wendbaar en snel tegelijk. Je slalomt er makkelijk mee door een drukke mensenmassa in de stad en je kan op rustige stukken juist veel snelheid maken. De meeste inline skates hebben een remblokje op de hak, waardoor je op een snelle en veilige manier tot stilstand komt. De hoge schoen geeft je tijdens het skaten veel stabiliteit, waardoor je met een zekerder gevoel over de weg rolt. Dankzij al deze eigenschappen is de inline skate extreem populair in Nederland.

 

 

Skeelers

We gebruiken de termen skates en skeelers vaak door elkaar, maar er is een duidelijk verschil tussen beide. Skeelers hebben namelijk vijf wielen, geen remblokje en een lagere schoen. Vergelijk de skeeler met noren schaatsen. Doordat de skeeler één wiel meer heeft is hij minder wendbaar, maar maak je wel meer snelheid. Ze worden daarom voornamelijk gebruikt bij wedstrijden.

 

 

Stuntskates

Stunt skates hebben vier kleine wielen met tussen de voorste en achterste twee wielen een open stuk waarmee je grind. Stuntskates zijn robuust, beschermen de voeten en zijn wendbaar. Je gebruikt ze in het skatepark om trucs te doen op ramps of om te stuntskaten in de stad. Door de kleine wielen zijn ze niet gemaakt om hoge snelheden te halen, maar als je houdt van actie, spanning en adrenaline dan zijn dit jouw ideale skates.

 

 

Rolschaatsen

De rolschaats maakt zijn comeback in het straatbeeld. De vier naast elkaar geplaatste wielen geven meer stabiliteit. Ook heeft de rolschaats een echte retro look en hebben ze veel weg van een kunstschaats. Rolschaatsen worden op verschillende manieren gebruikt: tijdens een roller derby, op indoorrolschaatsbanen of tijdens een ontspannen rondje over straat.

 

 

De grootte van de wielen

Het aantal wielen bepaalt hoe de skates of skeelers skaten, maar ook grootte van het skate wiel heeft hier invloed op. De grootte heeft invloed op de grip en de snelheid. Kleine wielen geven meer grip, terwijl grote wielen juist meer snelheid geven. Stuntskaters gebruiken wielen met een diameter tussen de 50 mm en 72 mm. Begin je net met skaten? Kies dan voor wielen tussen de 72 mm en 80 mm. Deze hebben de perfecte balans tussen grip en snelheid. Recreatieve skaters gebruiken wielen tussen de 74 mm en 90 mm. Wedstrijd skaters of speedskaters gebruiken wielen vanaf 90 mm.

 

 

De hardheid van de skate wielen

De hardheid van de skate wielen heeft invloed op de demping en snelheid. De hardheid varieert van 72A (zacht) tot 90A (hard). Zachte wielen geven meer grip en schokdemping. Harde wielen hebben juist minder grip en schokdemping, maar je behaalt hogere snelheden. Ook gaan harde wielen langer mee. Stuntskaters gebruiken wielen met een hardheid tussen 78A en 90A. Recreatieve skaters hebben wielen tussen 76A en 85A nodig en wedstrijd- en speedskaters gebruiken wielen met een hardheid tussen 85A en 90A.

 

De lagers

Skate wielen bestaan uit een wiel en een lager. Lagers hebben een ABEC rating. Dit geeft aan hoe nauwkeurig de lager is gemaakt. Het zegt niets over de kwaliteit van de lagers. De ABEC rating loopt van 1 tot en met 9. Voor recreatief gebruik is een ABEC rating van 1 tot 5 goed genoeg. Voor professioneel gebruik is een rating van 5 tot 9 voldoende.

 

Hoe vervang je skate wielen?

Als de wielen zijn versleten hoef je niet meteen nieuwe skates of skeelers te kopen. Skate wielen kan je namelijk heel eenvoudig zelf vervangen. In vier simpele stappen rijden jouw skates of skeelers weer als nieuw.

  1. Draai met een inbussleutel de schroef in de as los en haal het wiel uit het frame.
  2. Maak met een droge doek de binnenkant van het frame schoon.
  3. Indien nodig: klik de lagers in de nieuwe skate wielen.
  4. Plaats het wiel nu in het frame en zet hem weer vast met de schroef.

 

Bescherming

Wat voor skater je ook bent, bescherm jezelf altijd. Omdat je op hoge snelheden over harde ondergronden rijdt, kan je jezelf lelijk bezeren. Skate bescherming voorkomt dat je een breuk, kneuzing of andere verwondingen oploopt. De basisbescherming bestaat uit een paar kniebeschermers, elleboogbeschermers en polsbeschermers. Ga je speedskaten of stuntskaten? Zet dan ook een skatehelm op.

 

 

Tips bij de aankoop van skates of skeelers

Koop nooit te grote of te kleine skates. Te grote skates veroorzaken blaren, terwijl te kleine skates gaan knellen. Schaf voor kinderen verstelbare skates aan die als het ware meegroeien met de voeten. Pas de skates altijd halverwege de middag. Je voeten zijn dan iets opgezet, waardoor je beter voelt hoe de skates daadwerkelijk zitten als er mee gaat skaten.

 

Regels op de weg

Ook voor skaters gelden er bepaalde verkeersregels. Met skates, skeelers, rolschaatsen, een step of skateboard met je op de stoep, het voetpad en op het fietspad rijden. Is er geen stoep, voetpad of fietspad, dan mag je op de rijbaan rijden. Gemotoriseerde skateboards mogen niet op de openbare weg rijden.

 

Nu je alle ins en outs weet heb je in onze skatewinkel binnen no time jouw ideale skate, skeeler of rolschaats gevonden. Heb je nog vragen over de maat? Neem dan contact op met onze klantenservice via de live chat of mail.

Geen berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.