Top
Hardlopen in de kou - 10 Tips die jou gemotiveerd houden
fade
4328
post-template-default,single,single-post,postid-4328,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

10 Tips voor hardlopen in de kou

hardlopen in de kou

10 Tips voor hardlopen in de kou

Brr, de dalende temperaturen en donkere dagen nodigen niet uit voor een lekkere lange run. Jezelf gemotiveerd houden in de winter is daarom extra moeilijk. Toch heeft hardlopen in de kou heel veel voordelen. Je verbrandt bijvoorbeeld veel meer vet tijdens een winterse run, ideaal met het oog op de feestdagen. Met deze 10 handige tips blijf jij deze winter gemotiveerd.

 

Warme hardloopkleding

Wanneer je in de kou gaat hardlopen, is het belangrijk dat je jezelf warm aankleedt. Zo voorkom je blessures. Trek een lange broek aan of een korte broek met daaronder een lange thermobroek. Draag als bovenkleding een sportshirt of thermoshirt met lange mouwen. Als het echt heel koud is draag je hier nog een extra trui overheen.

 

Warming-up en cooling-down

Ga je in de kou trainen, dan is het ook belangrijk om je spieren goed op te warmen voor je start. Als het kouder is, hebben je spieren namelijk ook meer moeite om warm te worden. Door een uitgebreide warming-up te doen voorkom je kramp of een nare blessure door een spierscheuring. In dit artikel over de warming-up en cooling-down staan simpele oefeningen die je direct kunt toepassen.

 

Val op

In de winter is het sneller donker, daarom is het belangrijk dat je goed opvalt. Draag altijd reflecterende kleding of draag verlichting op je kleding. Lees in deze blogpost welke reflecterende kleding je nodig hebt als je in het donker gaat hardlopen.

 

Drink en eet voldoende

Tijdens het hardlopen in de kou verbruik je meer energie en verlies je meer vocht. Zorg daarom dat je voor je weggaat voldoende hebt gegeten en gedronken en neem extra water mee voor onderweg.

 

Stel een doel

Wanneer je loopt met een doel is het makkelijker om gemotiveerd te blijven. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een wedstrijd in maart of april, zodat je in de winter wel moet blijven trainen. Een ander doel kan zijn dat je voor de zomer nog een paar kilo kwijt wilt en hardlopen is een goede manier om af te vallen en ze zeggen niet voor niets. Misschien klinkt de zomer nog wat ver weg, maar summer bodies are made in the winter.’

 

Hardlopen in de kou is samen is leuker

Ga in het donker niet alleen, maar train samen. Dat maakt de training leuker en veiliger. Wil je toch liever alleen lopen? Loop dan overdag of kies voor een route over verlichte paden in de bewoonde wereld en neem altijd een telefoon mee voor noodgevallen.

 

Kies voor de bekende weg

In het donker zie je de weg minder goed. Kies daarom voor een route waarvan je ieder hobbeltje, kuiltje en losse stoeptegel kent. De kans dat je jezelf verstapt en daardoor geblesseerd raakt wordt dan kleiner.

 

Let op de windkracht

De wind kan de gevoelstemperatuur flink omlaag brengen. Een buitentemperatuur van 0 °C heeft bij windkracht drie een gevoelstemperatuur van -10 °C. Kleed je daarom altijd naar de juiste temperatuur.

 

Hardlopen bij griep of koorts

Heb je griep of koorts? Sla dan een training over. Het lichaam heeft dan al zijn energie nodig om te herstellen van het virus. Als je besluit om wel te gaan trainen, kan het lichaam overtraind raken en zal het nog langer duren voor je hersteld bent. Wanneer je verkouden bent, kun je wel gaan trainen. Vaak loop je die snotterige neus of volgelopen holtes dan juist weer leeg. Heb je last van spierpijn, kortademigheid of koorts, dan kun je beter thuis blijven.

 

Alternatieve training

Vind je het buiten echt te koud? Dan kun je ook voor een alternatieve training kiezen. Door krachttraining worden jouw loopprestaties ook beter. Verplaats de workout dan naar een warme sportschool of lees deze tips voor krachttraining voor thuis.

 

Hoe blijf jij gemotiveerd in de winter? Deel het met ons in een reactie.

 

Geen berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.